DÖGEP NİSAN AYI SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
EYLEM KONUSU: "DKAB ve Temel Dini Bilgiler derslerinde yer alan ahlak ve adab-ı muaşeret ile ilgili konuların öğretilmesinde temel ilkeler, öğretim metodları, materyal hazırlanması ve kullanımı."
EYLEM TÜRÜ: Seminer (online- zoom meeting) üzerinden yapıldı
PAYDAŞLAR: İlçemiz DKAB Öğretmenleri
KATILIMCI SAYISI:76
ETKİNLİK ÖZETİ:Milli Eğitin Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce hazırlanan DKAB Öğretmenleri Gelişim Planı (DÖGEP) Projesi kapsamında , DÖGEP Nisan ayı faaliyetleri Pamukkale İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görev yapmakta olan DKAB öğretmenlerimizin katılımı ile 01.04.2021 Perşembe günü saat 15.00'da zoom meeting üzerinden gerçekleştirildi.
Konusu "DKAB ve Temel Dini Bilgiler derslerinde yer alan ahlak ve adab-ı muaşeret ile ilgili konuların öğretilmesinde temel ilkeler, öğretim metodları, materyal hazırlanması ve kullanımı." olarak belirlenen DÖGEP Nisan ayı seminerimiz, Denizli Ahmet Müftü Hulusi Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa ACAR tarafından verildi.
Müslüman bir toplumda değerler eğitimiyle bireylere kazandırmak istediğimiz davranışların temelinde mutlaka sağlam bir dini eğitim olması gerektiğinin vurgusu yapılarak konuya giriş yapıldı. Bunun tersi durumunda emeklerimizin sonucu, köksüz bir ağaç benzetilerek toprağıyla bağı zayıf olacağından dış tesirlerden çabuk etkilenip devrilebileceği mesajı verildi. Oysa ki kökleri sağlam bir ağacın yıkılmasının kolay olmayacağı belirtildi. Bu anlamda sağlam bir din eğitiminin önemi vurgulandı.
DKAB VE TDB ders kitaplarını incelediğimizde adap ve ahlak konuları arasında selamlaşma, yeme içme, yolculuk, ziyaret, giyinme gibi konuların yer aldığına değinildi. Bu konularda çocuklarımızda/öğrencilerimizde kalıcı izli davranışlar bırakabilmek için onlara aktardığımız bilgilerin mutlaka uygulamalarını da görmeleri gerektiği vurgusu yapıldı. Çocuk eğitiminde özellikle din ahlak ve adab konusunda, ailenin çok büyük ve öncelikli rol oynadığı, çocuğun/öğrencinin öğrendiği bilginin, çevresinde uygulama örneklerini görmemesi durumunda içselleştirmesinin mümkün olmayacağına değinildi. Bu anlamda bilginin "satırlardan sadırlara aktarılması", yani aklımızla kabul ettiğimiz bilgileri yüreklerimize de akıtıp uygulanabilir kılınması, bireylerin çevrelerinde din, ahlak ve adaba uygun olarak yaşan bireyler görmesiyle yakından ilişkili olduğu vurgulandı.
Bir başka önemli noktanın da acele etmemek olduğu söylenirken Peygamber efendimizin (S.A.V) de bir öğretmen olarak gönderilmiş olmasından ve yaşadığı dönemin zorlu koşullarından bahsedildi. Dönemin şartları insanların katı fikirli olması gibi olumsuzlukların içinde, her biri ayrı bir yıldız olan Sahabelerin yetiştiği örneği verildi. Sahabelerin bu mertebelere ulaşabilmeleri elbette Peygamber efendimizin (S.A.V) sabırla kat ettiği yolu ve bu yolun meyvelerinin en mükemmel şekilde alınmış olduğunun ispatı olduğu söylendi.
Biz eğitimcilerin de bilgiyi verip hemen arkasından eylem değişikliği beklememiz gerektiği, inanç temellerinin olabildiğince sağlam atılmasının çok kıymetli olduğuna değinildi.
Son olarak da bu konuda kullanacağımız bütün bilgi kaynaklarının Kur'an ve Sünnet kaynaklı olduğunun öğrencilere mutlaka bildirilmesi gerektiğine değinilerek, sağlam bir dini inanç üzerine kurulan adab ve ahlak eğitiminin bir bireyi, bir aileyi ve nihayetinde bir nesli düzelteceği belirtildi.
Dilek ve temennilerle toplantı sona erdirildi.